Az egészséges életmód fontosságáról, már nagyon sokat tudunk, mégis a mindennapi életben, nem mindig van lehetőségünk betartani az ajánlásokat. Minden életkorban célszerű a szervezet igényeit felmérve a megfelelő táplálkozást, mozgást, pihenést biztosítani magunknak annak érdekében, hogy testi és szellemi erőnlétünket meg tudjuk őrizni. Már egészen pici korban, sőt a várandóság idején történt események, környezeti behatások is meghatározzák a felnőtt kori hajlamainkat a különböző elváltozások kialakulására. Patikánk termékkínálata a kismamák számára is megoldást nyújt a várandóság és a szoptatás idején felmerülő esetleges problémákra, betegségekre. Az egyik legfontosabb, egészségünk szempontjából alapvető kérdés az ideális testsúly megtartása vagy visszaállítása. A megfelelő táplálkozás és egyénre szabott testmozgás, sport kiválasztása és rendszeres gyakorlása biztató eredményekhez, sikerekhez vezet. Termékkínálatunkból mind az aktív sportolók, mind az egészségüket megőrizni vágyó vásárlóink is megtalálják a megfelelő étrend és táplálékkiegészítő készítményeket. A környezetváltozás, utazás, kirándulások az aktív pihenés az egészségünk egyik fontos alapja. Ilyen alkalmakra felkészülve érdemes elindulni, ehhez állítottuk össze ajánlásunkat az útipatika tartalmára:

Lázcsillapító gyógyszerek, lehetőleg olyan, amit már kapott a gyerek, az anyuka is ismeri, mennyi idő alatt viszi le a lázat, hogyan reagál rá kicsi. Mindenképpen legyen kétféle gyógyszerforma, kúp és szirup is, lehetőleg ne azonos hatóanyaggal. Jó, ha előre megbeszélik a gyerekorvossal az adagolást, melyiket mikor lehet adni, és milyen mennyiségben. A betegtájékoztatókban van adagolási leírás életkortól vagy testsúlytól függően határozzák meg a mennyiséget. A kúpra azért van szükség, mert előfordulhat hányás, akár a magas láztól, akár a fertőzés jellegéből adódóan. Ilyenkor a gyógyszert sem tudja bevenni, vagy nagyon hamar mielőtt felszívódhatna, már kihányja a gyerek.

Orrfolyás, tüsszögés, bedugult orr: lehet fertőzés, de nyáron sokszor allergia is kiválthat ilyen tüneteket. Legyen az útipatikában orrcsepp, életkortól függő hatóanyag tartalommal, lehetőleg tartósítószer és adalékanyag-mentes. Nagyon jó, és kíméletes hatásúak a tengervizes orrspray-k. Lazítják a váladékot, kimossák az allergén polleneket az orr nyálkahártyájáról.

Köhögés: sokszor kérdéses, mit adjunk inkább köptetőt vagy köhögéscsillapítót? Az útipatikában legyen mindkettő. Ha nem akar felszakadni a váladék, akkor lehet köptető hatású gyógyszert adni, ami elfolyósítja a váladékot, így könnyebben kiürül. Ezeket délután 4-5 óráig kapja meg a gyerek, hogy ne éjszakára keletkezzen sok váladék a légutakban, ami alvás közben nem tud kiürülni.

Száraz, ingerlő köhögés esetén lehet köhögés csillapítót adni, különösen estére, hogy tudjon aludni. Utazás előtt meg lehet beszélni a gyerekorvossal, melyiket javasolja. Ha voltak kruppos rohamai is a kicsinek, akkor az erre szokásos gyógyszerek mindenképpen legyenek az útipatikában.

Fülfájás: az itthon szokásos módszereket utazás alatt is használhatjuk, de valószínűleg infralámpát azért nem viszünk magunkkal. Lehet kapni hideg-meleg gélpárnát, melegítésre nagyon jó. A meleg gélpárnát kendőbe, vászonhuzatba csavarva tegyük a fájós fülre. Nem minden fülfájás reagál jól a helyi melegítésre, ezért figyeljünk a kicsi jelzésire, hogy jó, vagy inkább rossz érzés a melegítés. Fülcseppet magunktól ne használjunk, csak ha gyerekorvos látta, hogy milyen állapotban van a dobhártya. Sérült dobhártya esetén nem szabad fülcseppet alkalmazni.

Emésztőszervi  megbetegedések:

Hasmenés, hányás

Általában vírusfertőzés okozza, de lehet, hogy a szokatlan étrend következtében alakul ki. Kísérheti láz is. Fontos a folyadékpótlás, hányás esetén kis kanalanként adjunk folyadékot a kicsinek. Hányáscsillapító tablettában, kúpban is létezik, mindkettőt célszerű beszerezni. Az utazás alatt autóban, buszban kialakuló a hányinger-hányás esetén megelőzésre is lehet adni az utazás előtti napon. Létezik homeopátiás készítmény is kifejezetten utazási rosszullét esetére.

Sérülések, csípések

Seb és bőrfertőtlenítő oldat, kötszerek, sebhintőpor fontos része az útipatikának. Nyáron a rovarcsípések, illetve a napégés számos bőrtünettel jár ezekre is érdemes felkészülni.

Patikánk termékválasztékából összeállítható az útipatika minden korosztály számára.