Szezonális ajánlatunkat az évszakok változásaihoz kapcsolódó megbetegedések, gyakran felmerülő egészségi problémák figyelembevételével állítottuk össze.

Tavasz:

A téli szürkeség, a hosszú éjszakák és rövid nappalok után végre érkezik a tavasz, napsütéssel, éledő természettel. Mindezek ellenére sokan úgy érzik, alig van erejük, könnyen elfáradnak, de mégsem tudnak jól, kiadósan aludni, pihenni. Mi lehet a kiváltó oka a felsorolt tüneteknek és hogyan segíthetjük szervezetünket, hogy a téli hónapok után felfrissüljön?

Ha a sejtek ásványi anyag tartalma nem elegendő, vagy eloszlásuk nem megfelelő, az életfunkcióik jelentősen romlanak. A különböző szövettípusok ásványi anyag igénye más és más, ezért hiányuk vagy nem megfelelő eloszlásuk más helyeken hoz létre tüneteket. Schüssler doktor rendszerbe foglalta azt a 12 biokémiai funkcionális sót melyeknek kiemelt fontossága van szervezetünk működése szempontjából.

Ezek közül a tavaszi fáradtság, erőtlenség, visszatérő megbetegedések esetén a következő ásványi sók pótlását érdemes megfontolni:

Vas-foszfát (Ferrum phosphoricum)

Hiányában fáradékonyság, koncentrációs nehézségek, szívdobogásérzés, lüktető fejfájás, visszatérő betegségek jellemzőek. A szemek környékén az orrgyöktől kiindulva barnás-lilás elszíneződés is látható. Jellemző még a fül és az arc kipirosodása, amely a homlokon is megjelenik. A sejteken belül olyankor is lehet már vashiány, amikor a vérszérum vaskoncentrációja még megfelelő. A vas felszívódása, eljutása a csontvelőbe, majd beépülése sok tényező függvénye. Schüssler doktor által rendszerbe foglalt és a homeopátiában alkalmazott eljárással készült funkcionális sók tartalmazzák azt az információt is ami ahhoz szükséges, hogy a vas oda jusson el ahol szükség van rá. Kimutatott vashiány, vérszegénység esetén D6-os hígításban naponta 3×1 tabletta két-három hónapon keresztül. A vérkép normalizálódásáig kalcium foszfátot (Calcium phosphoricum) is célszerű szedni.

Kálium- foszfát (Kalium phosphoricum)

Ez az ásványi só az agy energiaforrása és egyben természetes nyugtatója. Minden olyan tünet esetén javasolt, ami a központi idegrendszert érinti. A hangulati zavarok is ide tartoznak, a depresszió enyhe vagy súlyosabb formája, az indok és értelem nélküli rosszkedv, levertség, szorongás, félelem, ami nem köthető konkrét eseményekhez. Olyankor is szükséges lehet, ha túlzott szellemi munkát végzünk, vizsgaidőszak, érettségire felkészülés idején. Ennek a sónak a hiánya is megmutatkozhat az arcon. Jellemző lehet a szürkés árnyalat a szem környékén, beesett halánték, fénytelen, apatikus tekintet.

Magnézium foszfát (Magnesium phosphoricum)

A magnézium a sejtek anyagcseréjében, az oxidációs folyamatokban elsődleges fontosságú. Azok a szövetek érzik meg először a hiányát, amelyek különösen nagy energiafelhasználással működnek, ezért a magnézium hiány leginkább az izom és idegrendszer teljesítőképességének csökkenését eredményezi.  Kis erőkifejtésre vagy akár nyugalomban is jelentkezhetnek izomgörcsök, izomrángások, nemcsak a nagy mozgatóizmokban, hanem az arc apró mimikai izmaiban pl. a szem környékén is. A belső szervek simaizmai is fokozott görcskészséggel reagálnak a magnéziumhiányra. Gyomorgörcs, menstruációs panaszok erősödnek ilyenkor, a szív koszorús ereinek görcse pedig anginás tüneteket hozhat létre.

A központi idegrendszer fokozottan érzékennyé válik a stresszre, álmatlanság, feszültség, idegesség, nyugtalanság jelzi a magnéziumhiányt.

Az arcon a magnéziumhiányt az orcák kipirosodása jelzi, ami időnként a nyakra, dekoltázsra is ráterjed, erőteljes melegség érzettel párosulva.

Nyár

Allergia

Szervezetünk védelmi rendszere néha túllő a célon és olyan reakciókat produkál, amely megkeseríti mindennapi életünket. Van, aki egész évben szenved különböző felső légúti vagy bőrön megjelenő allergiás reakció miatt, van, aki csak idény jelleggel,  a virágpor szezon beköszöntével. A tudomány előre haladtával egyre többet tudunk a sejtszinten lejátszódó biokémiai folyamatokról, és egyre újabb vegyületek, gyógyszerek kerülnek forgalomba, melyekkel megpróbáljuk a tüneteket enyhíteni. Antihisztaminok, orrsprayk, súlyosabb reakciók esetén szteroidok adásával szinte tünetmentessé tehetjük ezt az időszakot. A valódi megoldást azonban a kiváltó okok feltárása jelenti, amikor megértjük miért játszódik le ez a reakció, miért érzi úgy a szervezetünk, hogy védekezni kell.

A biológiai természetörvények pontosan leírják azt a folyamatot, ahogy szervezetünk a környezet változásaira, ingereire reagál. Az agyunk, mint egy sokadik generációs számítógép a rendelkezésre álló programok közül mindig a lehető legoptimálisabbat választja ki a túlélésünk érdekében.  A biológiai természettörvényekről itt olvashat bővebben (www.biologika.hu).

Az allergia megjelenése védekezést jelent: a környezet, ami körülöttünk van veszélyérzetet kelt vagy keltett valamikor régebben, akár a bőrön akár a felső légutak területén jelennek meg a reakciók, az azt jelenti, van valami a környezetben, amitől az egyén szeretne elhatárolódni, nem érzi jól magát a kapcsolataiban, lakóhelyén, munkahelyén.

Az első komoly megrázkódtatás, sokkélmény, konfliktus körülményeit az agyunk megjegyzi. A külső ingerek, érzetek az öt érzékszervünkön keresztül lenyomatot, emléknyomot hagynak annak érdekében, hogy ha legközelebb ilyen ingerek érnek, akkor már felkészültebbek legyünk, és gyorsabban tudjunk reagálni. Ezek az emléknyomok a tudat alatti mintáink között maradnak egészen addig, míg fel nem tárjuk, és át nem „írjuk” ezt a programot. Addig, míg ezeket az emléknyomokat hordozzuk, az allergiás reakciók visszatérhetnek.

 A tüneteket enyhíteni az alábbi szerekkel lehet:

Antihisztaminok:  Allegra, Zilola,Revicet, Zyrtec,

Orrspray-k: Allergodil, Otrivin Allergia

Homeopátiás szerek: Lufheel tabletta, orrspray, Histaminum C15 vagy C30, Allium Cepa C9,       Pollens C15 vagy C30

Schüssler sók: Natrium chloratum D6, Kalium chloraum D6, Ferrum phosphoricum D12

Utazás

Nyári készülődés, utazás a gyerekekkel mindig izgalmas kaland. Mit vigyünk magunkkal, hogyan készüljünk a nyaralás alatt esetleg kialakuló betegségekre, sérülésekre?

Vegyük sorba, hogy melyek a leggyakoribb megbetegedések:

Felső légúti betegségek:

Orrfolyás, köhögés, torokgyulladás. Sokszor lázzal kezdődik, fejfájással, a kicsik nyűgösek még nem tudni mi lesz belőle, csak valami nem stimmel.

Mi legyen az utipatikában ezekre a tünetekre:

Lázcsillapító gyógyszerek, lehetőleg olyan, amit már kapott a gyerek, az anyuka is ismeri, mennyi idő alatt viszi le a lázat, hogyan reagál rá kicsi. Mindenképpen legyen kétféle gyógyszerforma, kúp és szirup is, lehetőleg ne azonos hatóanyaggal. Jó, ha előre megbeszélik a gyerekorvossal az adagolást, melyiket mikor lehet adni, és milyen mennyiségben. A betegtájékoztatókban van adagolási leírás életkortól vagy testsúlytól függően határozzák meg a mennyiséget. A kúpra azért van szükség, mert előfordulhat hányás, akár a magas láztól, akár a fertőzés jellegéből adódóan. Ilyenkor a gyógyszert sem tudja bevenni, vagy nagyon hamar mielőtt felszívódhatna, már kihányja a gyerek.

Orrfolyás, tüsszögés, bedugult orr: lehet fertőzés, de nyáron sokszor allergia is kiválthat ilyen tüneteket. Legyen az utipatikában orrcsepp, életkortól függő hatóanyag tartalommal, lehetőleg tartósítószer és adalékanyag-mentes. Nagyon jó, és kíméletes hatásúak a tengervizes orrspray-k. Lazítják a váladékot, kimossák az allergén polleneket az orr nyálkahártyájáról.

Köhögés: sokszor kérdéses, mit adjunk inkább köptetőt vagy köhögéscsillapítót? Az utipatikában legyen mindkettő. Ha nem akar felszakadni a váladék, akkor lehet köptető hatású gyógyszert adni, ami elfolyósítja a váladékot, így könnyebben kiürül. Ezeket délután 4-5 óráig kapja meg a gyerek, hogy ne éjszakára keletkezzen sok váladék a légutakban, ami alvás közben nem tud kiürülni.

Száraz, ingerlő köhögés esetén lehet köhögés csillapítót adni, különösen estére, hogy tudjon aludni. Utazás előtt meg lehet beszélni a gyerekorvossal, melyiket javasolja. Ha voltak kruppos rohamai is a kicsinek, akkor az erre szokásos gyógyszerek mindenképpen legyenek az utipatikában.

Fülfájás: az itthon szokásos módszereket utazás alatt is használhatjuk, de valószínűleg infralámpát azért nem viszünk magunkkal. Lehet kapni hideg-meleg gélpárnát, melegítésre nagyon jó. A meleg gélpárnát kendőbe, vászonhuzatba csavarva tegyük a fájós fülre. Nem minden fülfájás reagál jól a helyi melegítésre, ezért figyeljünk a kicsi jelzésire, hogy jó, vagy inkább rossz érzés a melegítés. Fülcseppet magunktól ne használjunk, csak ha gyerekorvos látta, hogy milyen állapotban van a dobhártya. Sérült dobhártya esetén nem szabad fülcseppet alkalmazni.

Nyári emésztőszervi betegségek

Vajon miért gyakoribbak nyáron a hasmenéssel, hányással járó betegségek? Mi változik szervezetünkben, étkezési szokásainkban, környezetünkben, ami miatt előtérbe kerülnek ezek a tünetek?

Az emésztőrendszerben a szervezet mindenkori igényeinek megfelelően kerülnek felszívódásra azok a tápanyagok, melyek a testi sejtek építőköveit, fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat tartalmazzák. A táplálék minősége, növényi vagy állati esetleges mesterséges eredete határozza meg, milyen emésztő-lebontó-átalakító folyamaton keresztül tudnak a belőlük származó tápanyagok a sejtekig eljutni. Az emésztőrendszer nyálkahártyája egyben egy szűrő felület is a külvilágból érkező testidegen anyagok visszatartására. Ezeket a feladatokat, folyamatokat nagyban segítik a velünk szimbiózisban élő mikroorganizmus törzsek. Ezek a parányi sejtek számos olyan anyagot termelnek, illetve bontanak le melyeket a testi sejtjeink nem képesek előállítani vagy lebontani. Ennek a mikroorganizmus flórának az összetétele, az ujjlenyomathoz hasonlóan minden embernél egyedi. Ismerjük azonban, hogy melyek azok a főbb baktérium és gomba törzsek melyek rendszerint jelen vannak mindenkinél.  Egyre több kutatás igazolja, hogy a régen kórokozónak tekintett baktériumok, gombák fontos szerepet játszanak az immunfolyamatokban, a belső egyensúly megőrzésében. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az alapvető higiénés szabályokat, az ételek tárolására, elkészítésére vonatkozó ésszerű eljárásokat ne kellene betartani.

Élelmiszerek elkészítése, tárolása:

Néhány mikroorganizmus törzs a túlélése érdekében olyan anyagokat termel, és juttat a környezetébe, melyek azért mérgezőek, hogy más törzsek szaporodását megakadályozzák. Ha olyan ételt fogyasztunk, melyekben nagy mennyiségben vannak jelen ilyen anyagok, annak bizony hányás, hasmenés lesz a következménye. Nyáron a melegben a gyorsan romló ételeket elsősorban a tejtermékeket, tésztát, tojást tartalmazó ételeket frissen készítve fogyasszuk, lehetőleg ne tároljuk, vagy ha mégis szükséges fogyasztás előtt ismét forraljuk fel.  A nyers salátákat, gyümölcsöket mossuk meg, elkülönítve tároljuk a főtt ételektől.

Miért jön létre, hányás, hasmenés?

Ha az emésztőrendszerben olyan anyagok halmozódnak fel melyekből a szervezet számára mérgező, vagy veszélyes anyag szívódna fel, egy reflexfolyamat gondoskodik arról, hogy amilyen gyorsan csak lehet a gyomorból és a bélrendszerből ürüljön ki minden, a további mérgezés megakadályozására.

Ezzel igyekszik a természet megakadályozni a további károsodást, és megőrizni a belső homeosztázist, egyensúlyt, a testi sejtekhez integritását, épségét.

Mi a teendő hányás, hasmenés esetén?

A legfontosabb a folyadékpótlás. Ha többszöri intenzív hányás vagy hasmenés jelentkezik, előfordulhat, hogy a folyadék és ion veszteség már veszélyessé válhat. Ilyenkor lehet adni olyan készítményeket, amelyek pótolják kiürült ásványi sókat. Lehetőség szerint apró mennyiségben, kiskanalanként adjuk. Hasmenés esetén inkább olyan készítményt válasszunk, amely a felületén megköti a mérgező anyagokat, mint például a széntabletta. A kémiai úton a bélizomzat mozgását blokkoló hatóanyagokat csak abban az esetben javaslom, ha mindenképpen elkerülhetetlen. Ezek használatával a béltartalom tovább marad bent és nagyobb mennyiségben szívódnak fel belőle a méreganyagok.

Hogyan segítsük a természetes egyensúly helyreállítását?

Intenzív, hányás vagy hasmenés után szükséges a felborult baktérium flóra helyreállítása. Olyan készítményeket lehet adni amelyek, tartalmazzák azokat a baktériumtörzseket, amelyek a bélflórát alkotják.

A biokémiai ásványi sók közül a kálium klorid (Kalium chloratum) D6 potenciálban segíti a nyálkahártyák regenerálódását, épségének megőrzését a méreganyagok kiválasztását. Naponta 3-4 alkalommal lehet egy- egy tablettát bevenni.

Amennyiben láz, levertség, kíséri a hányást, hasmenést a vas-foszfát (Ferrum Phosphoricum) D12 potenciálját lehet adni, amit elsősegélyszerként ismerünk az ásványi sók rendszerében. Az első két órában 15 percenként egy-egy tablettát elszopogatni.

Erős hasi görcsök, kólikás panaszok esetén a magnézium foszfát (Magnesium phosphoricum) D6 potenciálban segít a görcsök oldásában.

Ha a tünetek több nap után is fennállnak, vagy nem csillapodnak, orvosi vizsgálat, esetleg a székletminta kitenyésztése mindenképpen javasolt a pontos ok kiderítésére.

Ősz

Az ősz beköszöntével megjelennek a felsőléguti betegségek, vírusos és bakteriális folyamatok következtében. Ezek a tünetek gyakran járnak együtt lázzal, fejfájással, ízületi problémákkal.

Láz és lázcsillapítás

A szervezetünk állapotának egyik fontos jellemzője a testhőmérséklet változása. A sejtfunkciók, anyagcsere folyamatok 36,5-37 °C körüli optimális hőmérsékleten zajlanak. Ebben a tartományban a napszakok, fizikai aktivitás, nőknél a havi ciklus hormonváltozásai befolyásolhatják a pontos értékeket. Ha ennél magasabbra emelkedik a hőmérséklet az valamilyen gyulladást, vírusos vagy bakteriális folyamatot jelez. Minden, az egészséges állapotot megzavaró folyamatnak van úgynevezett hideg és meleg szakasza. A hideg szakaszra sokszor nem is fordítunk figyelmet, enyhe tünetek vannak, kis borzongás, rossz közérzet, vagy fokozott érzékenység, ingerlékenység, túlzott aktivitás. Kisgyerekeknél sokszor éppen az a feltűnő hogy nagyon „pörög”, vagy fokozottan nyűgös, semmi nem jó. Aztán amikor a meleg szakasz elérkezik akkor fáradt, bágyadt, esetleg olyankor is lefekszik, amikor nem szokott. Ilyenkor kezd emelkedni a testhőmérséklet, 37°C fölé.

Az anyagcsere folyamatok gyorsulnak, nő a fehérvérsejtek száma és a szövetek jobb oxigénellátása érdekében gyorsul a szívverés is. Ilyenkor a fizikai aktivitás helyett a belső folyamatokra fordítja energiáját a szervezet. Pihenésre van szükség, legjobban esne ilyenkor lefeküdni vagy csak csöndesen üldögélni. A testhőmérséklet emelkedésével megjelennek a különböző tünetek is. Ha a légutakat érinti a folyamat, akkor orrfolyás, tüsszögés, torokfájás, köhögés jelentkezhet. Amennyiben az emésztőrendszerben zajlik valamilyen gyulladás akkor hányinger, hányás, hasmenés következik. A szervezet igyekszik megszabadulni a káros anyagoktól elsősorban a nyálkahártyákon keresztül váladékok formájában, de nagyon fontos még a bőr szerepe is a kivezetésben az izzadtsággal. A láz kísérő jelensége lehet ízületi gyulladásnak is. A testhőmérséklet emelkedése önmagában nem betegség, természetes folyamat, ami a szervezet pillanatnyi érdekét szolgálja. Ezért a lázat 38°C-ig nem érdemes csillapítani, mert ezzel csak meghosszabbodik a szervezet helyreállítását célzó folyamat. A hosszantartó magas láz már megterheli a keringést, a szívet ezért szükség lehet a lázcsillapító módszerekre.

Elsősorban fizikális módszerrel hűtőfürdővel, borogatással csökkentsük a testhőmérsékletet. Ilyenkor úgy válasszuk meg a fürdő kezdeti hőmérsékletét, hogy a testhőmérséklettel megegyező legyen. Aztán lassan folyamatosan hűtsük a fürdő vizét, ügyelve arra, hogy ne legyen a beteg libabőrős, mert ilyenkor összehúzódnak a bőr alatti hajszálerek is, gátolva ezzel a hő leadást.

A fürdő után lehet adni valamilyen lázcsillapító szert, ha szükséges, hogy ne emelkedjen újból nagyon magasra a testhőmérséklet.

Gyógyszeres lázcsillapítás:

A hagyományos lázcsillapító hatóanyagok a központi idegrendszer hőszabályzó központjára hatva csökkentik a testhőmérsékletet, és gátolják a gyulladás folyamatát is. Amikor gyógyszeresen csillapítjuk a lázat és a tünetek csökkennek vagy megszűnnek, az még nem a gyógyulás, bár úgy tűnik, minden rendben van. Ha ilyenkor a szervezetet idő előtt megterhelésnek tesszük ki, újból és újból előjönnek a tünetek és egy egyszerű folyamatból is hetekig tartó elhúzódó betegség alakulhat ki. Fontos a hatóanyagok ismerete, mert sok készítmény más néven ugyan, de azonos hatóanyag tartalommal kerül forgalomba. A túladagolás elkerülése érdekében mindig hasonlítsák össze a hatóanyagokat is, és feltétlenül be kell tartani az életkornak vagy a testsúlynak megfelelő adagolást az előírt időközökkel. A receptre kiváltott, megmaradt lázcsillapító- gyulladáscsökkentő szereket mindig az orvosi javaslatnak megfelelően használják.

Homeopátiás szerek:

Homeopátiás szerek közül a kamilla (Chamomilla ), a sisakvirág (Aconitum napellus), nadragulya (Atropa Belladonna), vas-foszfát (Ferrum Phosphoricum) különböző potenciáljait lehet használni, a lázmenettől függően. A homeopátiás szereket az egyén alkatához, tünetek lefutásához alkalmazkodva, az adott folyamatot figyelembe véve kell adagolni. A potenciál és adagolás megválasztásához homeopátiás szakember tanácsát érdemes kikérni. Néhány eset után az anyuka már tudja, mire van szüksége a gyereknek. Az édesanya látja percről percre az betegség lefutását és ő ismeri legjobban a gyereket, figyelve a viselkedését, már a szeme csillogásából is megállapítja, ha beteg lesz.

Biokémiai ásványi sók:

Schüssler doktor által leírt biokémiai ásványi sók közül a  vas foszfát (Ferrum Phosphoricum) D12 potenciálban már a kezdeti tüneteknél adható, az első két órában gyakrabban, majd napi 3-4x 1-2 tabletta adagolásban. Ki lehet egészíteni további biokémiai szerekkel a váladékok jellegétől függően: –kálium klorid (Kalium Chloratum) D6 potenciálban, ha fehéres, színtelen vízszerű vagy nyúlós a váladék

-kálium szulfát (Kálium Sulfuricum) D6 potenciálban, ha sárga, sűrű tapadós váladékok jellemzőek a folyamatra.

Lázgörcsre való hajlamnál, hasi görcsöknél, gégét, hörgőizomzatot érintő görcsös állapotnál a magnézium foszfát (Magnesium Phosphoricum) D6 potenciálban kiegészítő szerként adható. Ezek adagolásáról egyéni beállításáról is részletes tájékoztatást kaphatnak a gyógyszerészektől, orvosoktól.

Gyógynövények:

Kifejezetten lázcsillapításra gyógynövényeket nem használunk, de a felsőlégutakat érintő folyamatoknál hársfa, bodza, kakukkfű, zsálya, lándzsás útifű nagyon jó hatású. Gyerekeknek gyógyteákat rendszerint nem adunk, nekik kakukkfűből készült fürdőt lehet készíteni.

 

TÉL

A téli hónapokban a napfény hiánya, a zárt helyeken való tartózkodás a szabad levegó és a mozgás hiánya megviselheti szervezetünket. Még kiagyensúlyozott táplálkozás mellett is fontos a vitaminok, az ásványi sók pótlása és az immunerősítés. A gyógynövények közül a kasvirág és a kakukkfű természetes módon segíti az immunrendszer működését.

Bíborszínű kasvirág

Észak –Amerikából származó, ma már termesztett gyógynövény, amelyet már az őslakos indiánok is használtak. A kasvirág alatt két gyógynövényt említünk: a bíbor kasvirágot (Echinacea purpurea) és a keskenylevelű kasvirágot (Echinacea angustifolia). Gyógyhatásuk hasonló, különbség köztük csak a virág alakjában látható, a bíbor kasvirág sugárvirágai kevésbé lehajlóak. A növény hasonlít egy hajkeféhez, vagy egy mérges sündisznóhoz, s innen eredeztethető tudományos neve is: “echinos”, ami görögül sündisznót jelent. Hosszú szárán egyetlen virág van, ami a százszorszéphez hasonlít azzal a különbséggel, hogy ennek színe rózsaszínű vagy bíborpiros, a virág közepén levő “kúp” pedig vöröses barna. A kasvirág magassága az 1-1,5 métert is eléri. Erőteljes gyöktörzsén, csúcsukon elágazó szárak nőnek, fűrészes élű levelekkel. Gyógyászati célokra hol gyökerét vagy virágját, hol az egész növényt használják. Ezekből főleg alkoholos kivonatot készítenek, melyet gyógyszertárunkban megvásárolhatnak. Több módon is segíti az egészség megőrzését, regenerálódó képességünk helyreállítását. Olyan természetes antibiotikum szerű vegyületet tartalmaz, amely hatásában a penicillinre hasonlít. Ezzel hozzájárul ahhoz, hogy a velünk együtt élő baktériumoknak csak annyi teret engedjen szervezetünk, ami feltétlenül szükséges. Másik jelentős hatóanyaga egy szénhidrát típusú molekula, amely serkenti a fehérvérsejtek képződését, vírusos folyamatoknál az interleukin és interferon termelődést. Kísérletekkel igazolták hatásosságát, sebgyógyulás, csonttörések, sérülések gyorsabb gyógyulásában.

Kakukkfű:

Örökzöld cserje, fűszer és gyógynövény egyben. Egyiptomban a múmiák balzsamozásánál is használták fertőtlenítő hatása miatt. A kerti kakukkfű illóolaj tartalma magasabb, mint a mezei kakukkfűé, erősebb hatása is van emiatt. Legjobb gyógytea alapanyagot a virágzáskor szedett hajtásokból kapjuk. Ha a hajtásokat a fás részek fölött szedjük le, akkor gyorsan kihajt újból, így egy nyáron többször is vágható. Fő hatóanyaga a timol, természetes fertőtlenítő szer. Gátolja a gombák, baktériumok, bélférgek szaporodását. Régen a nagy járványok idején testbedörzsölésre és füstölésre is használták. Alkalmazható belsőleg teának, vagy fürdővízbe öntve is. Teához 2 dl forró vízbe két kávéskanál kakukkfüvet teszünk, lefedve állni hagyjuk 5-10 percig, leszűrjük, és lassan kortyolgatva igyuk meg.

A fürdőhöz kétcsészényi szárított kakukkfűből és két liter forró vízből erős teát készítünk, tíz percig állni hagyjuk. A fürdővízhez öntjük úgy, hogy az testhőmérsékletű legyen. A fürdő folyamán az illóolajok nemcsak a légutakon, hanem a teljes bőrfelületen keresztül felszívódnak. Enyhítik a náthás tüneteket, görcsoldó és nyákoldó hatása is van. A fürdő után nem kell lezuhanyozni, megtörülközni, hanem fürdőköpenybe vagy lepedőbe burkolózva feküdjünk ágyba és jól takarózzunk be, így tovább tart a fürdő hatása.

A kakukkfüvet várandóság alatt óvatosan kis dózisban javasoljuk, mert töményen, hosszú ideig alkalmazva elindíthatja a méhösszehúzódásokat.

 A gyógynövények mellett különösen a D-vitamin megfelelő bevitelével tudjuk szervezetünket támogatni a téli hónapokban.

Miért van szükségünk D3-vitaminra?

  • Egyensúlyban tartja a szervezet kálcium szintjét
  • Segíti a sejt differenciálódást
  • Erőteljes immun rendszer modulátor (felerősíti a szervezet természetes védekező képességét)
  • Szerepe van az inzulin kiválasztásban
  • Csökkenti a magas vérnyomás rizikóját
  • Segít megelőzni a csontritkulást
  • Szerepet játszik bizonyos rák fajták elleni harcban
  • Antidepresszáns
  • Csökkenti az autoimmun betegségek kialakulásának rizikóját
  • Csökkenti az ekcéma és pikkelysömör kialakulásának esélyét

A legújabb kutatások szerint a D-vitamin szerepet játszik az autoimmun betegségek megelőzésében, a szervezet elsavasodásának megszüntetésében és jótékony hatással van olyan betegségekre, mint a Sclerosis Multiplex, a Rheumatoid Arthritis és bizonyos rák típusok (mellrák, petefészekrák, vastagbélrák, prosztata rák, stb.)