A homeopátia egy olyan holisztikus gyógyító rendszer, amely a hasonlósági szabály alapján választja ki páciense számára a növényi, állati, ásványi kiindulási anyagból – a speciális eljárással, úgynevezett potenciálással – készített homeopátiás szert.

Ma a több, mint 200 éves homeopátia az egész világon ismert és egyre elismertebb gyógymód. Szinte egész Európában, az amerikai kontinens számos országában, Dél- és Dél-kelet Ázsiában, Indiában, valamint az afrikai országokban is alkalmazzák. A világ legtöbb országában orvosi tevékenységhez kötött holisztikus gyógymód, mely többnyire posztgraduális képzés, ritkábban egyetemi orvosképzés keretében sajátítható el. Nyugat-Európa nagyobb államaiban az alapellátó orvosok 30-60%-a használja a homeopátiás gyógyszereket. Az egészségbiztosítók sokhelyütt részben vagy egészben támogatják a homeopátiás rendeléseket és gyógyszereket.

A homeopátia nemzetközi elismertségét bizonyítja, hogy Georgias Vithoulkas munkásságát 1996-ban alternatív Nobel-díjjal ismerték el – a komplementer gyógymódok között egyedülálló módon – a klasszikus homeopátia tanainak felelevenítéséért és oktatásáért.

Az egykomponensű, más néven mono-készítmények, egyfajta kiindulási anyagból készülnek, nem rendelkeznek javallattal, mert ezeket a homeopata a páciens tünetképének megfelelően választja. Ugyanaz a szer adható pl. torokgyulladásra, izületi fájdalomra, fejfájásra, stb., ha a páciens tüneteinek összképe az ún. betegségkép megfeleltethető ugyanannak a gyógyszerképnek. Tehát, például ha az Apis mellificára jellemző tünetkép van jelen az előbb felsorolt diagnózisoknál, akkor az Apis a választandó szer.

Fordítva is igaz a történet. Ha mondjuk öt torokgyulladásban szenvedő páciens ötféle tünetképpel jön, akkor mindegyik a rá jellemző tünet-együttesnek megfelelő szert kapja majd. Az egyik lehet, hogy Apist, a másik Phosphorust, a harmadik Mercuriust, és így tovább.

A komplex vagy más néven többkomponensű szerekkel más a helyzet.

Mint a komplex szó is mutatja ezek több, esetenként négy-öt-hat, akár több, potenciált szert tartalmaznak, egyidejűleg. A szereket úgy válogatják össze, hogy az egy-egy diagnózisban (pl. torokgyulladásban) leggyakrabban, sikeresen használt mono-szereket kötik csokorba. Így ezek a készítmények javallattal rendelkeznek, pl. torokgyulladásra, megfázásra, köhögésre, álmatlanságra, stb. A szer elnevezése is utal a javallatra.

A fentiekből következik, hogy a komplexek alkalmazása nem kíván homeopátiás képzettséget. Csak el kell olvasni, hogy mire valók és máris szedhetők. A klasszikus homeopátiával gyógyító orvos nem szeret komplex homeopátiás szert alkalmazni, ennek adása ugyanis, nem feleltethető meg a homeopátia egyes számú alapelvének, a hasonlósági szabálynak. Kétségtelen, ha a komplexen feltűntetett összetevők között jelen van az a szer is, amelyre a páciensnek pillanatnyilag szüksége van, akkor sikeres lesz a terápia. Ha nincs benne az ő tüneteinek aktuálisan megfeleltethető gyógyszer, akkor elmarad a gyógyulás. A komplex szerek használatának célja, hogy a homeopátiát könnyebben hozzáférhetővé tegyék, megkedveltessék azokkal a páciensekkel és orvosokkal is, akik még csak ismerkednek ezzel a gyógymóddal.

Schüssler sók

Dr. Wilhelm Schüssler német származású orvos fejlesztette ki 1873-ban azt a só -terápiát, mellyel a szervezetben jelenlévő 12 féle esszenciális só sejtszintű információs hatását, hiányállapot esetén energetikailag, az információ szintjén pótolni lehet. A homeopátiás készítés elvén (hígításos módszerrel előállított információs tartalom, fizikai alkotó nélkül) alapuló technikával hozta létre az ún. Schüssler-féle só szereket, melyek a sók sejten belüli hiányállapotának ingerterápiával való biokémiai megszüntetését, illetve az anyagcsere egyensúly visszaállítását segíti elő.

Dr. Schüssler miután sejtszintű biokémiai kutatásai során felfedezte a 12 funkcionális sót és azoknak fontos szerepét az anyagcsere folyamatokban (hasonlóan a vitaminok, ásványi anyagok, fontosságához), felfedeztek még több ásványi sót a szervezeten belül, de hatásukat tekintve ezek csak kiegészítő ásványok, sók. A Schüssler -féle szerek -sók a sejtek fiziológiai-biokémiai folyamataira hatnak, mégpedig a biológiai inger (ingerterápia), biológiai információ szintjén és formájában.
A Schüssler-só készítmény 0,25 gramm / tabletta formájában, D6, D12 potenciában kapható. Ezek a sók a szájnyálkahártyáján keresztül szívódnak fel, lehetőleg előtte és utána 15-30 perccel semmi más ne legyen a szájban, így maradéktalanul fel tud szívódni és hatni a só -biológiai információ a szervezetben, a sejtekben.
Gyógyszertárunkban az eredeti DHU készítményeket forgalmazzuk, melyek Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti Intézet törzskönyvezett és engedélyezett forgalomba hozatalra.