A bőr védelme: testünk egyik fontos immunszerve a bőrünk, milliónyi parányi élőlénnyel. Kerüljük az erős fertőtlenítő hatású szerek használatát a háztartásban és mindennapos tisztálkodásban. Nemcsak a gyerekeknek a felnőtteknek is fontos a mindennapi bőrápolás olyan készítményekkel, amelyek a bőr sav-bázis egyensúlyát megőrzik. A felületaktív zsíroldó, erősen habzó anyagok a bőrfelszín védő zsírrétegét is eltávolítják, sérülékennyé teszik. Tiszta víz, ha nincs fizikai szennyeződés, bőven elég a bőr lemosására. Öltözködés: lehetőség szerint természetes alapanyagú ruhát adjunk a babákra, kisgyerekekre, biztosítva a bőr megfelelő szellőzését. Nagyobb gyerekek, serdülők gyakran érzik kellemetlennek az izzadást. Ez az egyik legfontosabb méregtelenítő funkciója a bőrnek, de vannak idegi, stressztől függő okai is. Inkább a többszöri mosakodás célszerű, mint az izzadság gátló dezodorok használata. Ha mégis szükséges, akkor olyan dezodort válasszunk, ami nem tartalmaz alumínium vegyületeket. Patikánkban megvásárolható termékcsaládok több olyan higiéniai terméket tartalmaznak, amelyek a különböző bőrtípusoknak megfelelően, biztosítják a bőr természetes egyensúlyának fenntartását.

Mi váltja ki ezeket a tüneteket?

Legtöbbször arra gondolunk, hogy valami külső, vírus vagy baktérium okozta támadás eredménye ez az állapot. Pedig az igazság az, hogy több millió ilyen parányi sejttel élünk kezdetektől fogva szoros együttműködésben, amely mindkét fél közös érdekét szolgálja. Ez a szimbiózis teszi lehetővé sok olyan létfontosságú tápanyag előállítását, hozzáférését sejtjeink számára, amelyeket az emberi szervezet nem tud önmaga előállítani. A normál élőflóra az, ami nem enged teret más, oda nem illő mikrooganizmusnak, a velünk élő törzsek pedig csak annyira szaporodnak el, amennyi szükséges az egészséges egyensúly fenntartásához. Szervezetünk önmaga is tudja kontrollálni a mikroorganizmusok elterjedését azzal, hogy defenzineknek nevezett, antibiotikus hatású anyagot képes előállítani. Úgy látszik, hogy az egyik legjobb módszer a betegségek kivédéséhez az, ha nem tesszük tönkre ezt az egyensúlyi állapotot, nem törekszünk mindenáron, ezen parányi élőlények elpusztítására. Természetes dolog a tisztaság, de ha fertőtlenítő szerek sokaságával varázsoljuk majdnem sterillé otthonunkat, bőrünket, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy oda nem illő lakótársak érkeznek, amelyek ellen aztán végtelenségig lehet további harcot vívni. A másik igen elterjedt módszer ennek a kölcsönös együttélésnek a megbontására a belsőleg, tabletták, porok, szirupok formájában használt antibiotikum készítmények. Antibiotikumokat a különböző mikroorganiznusok is termelnek azért, hogy egymás szaporodását kontrollálják, hogy csak annyi teret engedjenek egymásnak amennyi a túléléshez szükséges.  Ezzel biztosítva azt az egyensúlyt, ami a fennmaradásukhoz elengedhetetlen. Mit tehetünk, hogyan lehet megerősíteni szervezetünket annyira, hogy ezek a folyamatok elviselhetővé szelídüljenek, vagy ne is jelentkezzenek?

Mindig a megelőzés a legfontosabb. A természetes környezet, tiszta levegő, a lakásban a fűtési szezon beindulásával a megfelelő párásítás, szellőztetetés, légcsere biztosítása, nagyban hozzájárul a légutak nyálkahártyájának karbantartásához. Ha nagyvárosban élünk a szellőztetést a hajnali, kora reggeli órákban végezzük akkor tisztább a levegő. Egy jó minőségű légtisztító, megfelelő karbantartással, sokat javít a levegő összetételén. Ha van rá mód a kisbabákat, nagyobb gyerekeket többször vigyük ki a szabadba, parkokba, erdei sétákra, hétvégi kirándulásokra. Nemcsak a tiszta levegő, hanem a testmozgás, a természet adta lehetőségek is segítenek az egészség megőrzésében.

A mosakodó tisztálkodó szereink, szájápolás, az intim területek ápolása megfelelő készítményekkel, az életkornak és bőrtípusnak megfelelően nagyon sokat segít az egészségünk megőrzésében, a kellemes jó közérzet kialakításában. Patikánk kínálatából mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb készítményeket.