Még a legtudatosabb és mindenre kiterjedő egészségmegőrző lehetőségek, módszerek ellenére is előfordulhat, hogy betegségek, elváltozások alakulnak ki szervezetünkben. A tünetek megjelenésével, a kedélyállapot, a fizikai aktivitás, a teljesítőképesség is megváltozik. Ilyenkor nagyon fontos, a szervezetünket a megfelelő módon támogassuk a gyógyulás érdekében. Leggyakrabban a felsőlégutakat érintő elváltozásokkal, megbetegedésekkel találkozhatunk.

Télen a kevesebb napfény, a hideg ködös időjárás és a kevés légmozgás miatt a városok levegőjében rekedt szennyező anyagok mind hozzájárulnak a légutak nyálkahártyájának fokozott igénybevételéhez.  Orrfolyás, tüsszögés, köhögés, torokgyulladás, fülfájás, arcüreggyulladás sokkal gyakrabban fordulnak elő az őszi-téli időszakban. A nyálkahártyák védelmére, a tünetek enyhítésére, gyógyszereket vagy gyógyhatású termékeket lehet választani patikánk kínálatából. Orrcseppek, komplex megfázás elleni készítmények, immunerősítők, köptető és köhögéscsillapító szerek állnak a vásárlóink rendelkezésére.

Gyakran az emésztőrendszer is érintett egy vírusos vagy bakteriális folyamatot követően. Ilyenko nagyon fontos a bélflóra védelme: kiegyensúlyozott táplálkozás, lehetőleg kevés finomított szénhidrát –édesség, fehér cukor, megfelelő mennyiségű növényi rost fogyasztása ajánlott. Természetes baktériumflórát a házi aludtej, élőflórás joghurt, kefir tartalmaz. Ha antibiotikumot javasol az orvos, mellette vagy utána gondoskodni kell a bélflóra helyreállításáról. Nem mindegy hogy az antibiotikum szedése alatt milyen probiotikus készítményt használunk, mert ezek élőflóráját is károsíthatja az antibiotikum. Patikánkban számos probiotikum áll rendelkezésre az emésztőrendszer támogatására.

A betegségeket gyakran kíséri fájdalom, de fájdalom egyéb kísérő tünet nélkül is megjelenthet.

A fejfájás két leggyakoribb típusa migrénes illetve a tenziós fejfájás. A migrén rohamokban jelentkező általában féloldali fejfájás. Jellemző, hogy bizonyos tünetek már a fájdalom kialakulása előtt is jelentkeznek mint pl.: látászavar, hányinger, fény- és hangérzékenység, végtagok zsibbadása. Ha ilyenkor már bevesz valaki fájdalomcsillapítót, sok esetben meg tudja előzni a migrénes roham kialakulását. A már kialakult migrén-kezelés nélkül – több órán, vagy akár napokig is eltarthat.

A tenziós fejfájás inkább tompa nyomás-szerű érzés a fejben. Általában enyhe vagy középsúlyos fájdalommal jár, legtöbbször a homlokon, tarkótájon, vagy abroncsszerű szorító érzésként az egész fejet érintve jelentkezik.

A fejfájás kialakulásában az életkornak is szerepe van. Kisgyerekeknél általában valamilyen betegség kísérő tüneteként, vérszegénység, látásproblémák miatt alakul ki. Felnőttkorban általában a stressz, elhízás, magas-vérnyomás okozhat fejfájást. Idősebb korban a nyaki erek meszesedése, gerinccsigolyák kopása, rheumás gyulladásos folyamtok kísérő tünete lehet a fejfájás. Legtöbbször nehéz kideríteni a fejfájás okát .  A rendszeresen visszatérő és erőteljes fájdalom mindenképpen orvosi kivizsgálást igényel annak megállapítására, nincs-e valamilyen szervi ok a háttérben.

A fejfájást közvetlenül az agy bizonyos területén kis gócban kialakuló oxigénhiányos állapot hozza létre, ami az idegsejtek fokozott ingerlékenységét eredményezi. Ebből a gócból kiinduló ingerek aztán egyre nagyobb területét érintik az agynak, ezért vannak például a migrénes fejfájásnak kísérő tünetei, látászavarok, hányinger stb. Az oxigénhiány következtében olyan anyagok szabadulnak fel a sejtekből, ami gyulladáshoz hasonló állapotot eredményez. Az ibuprofen hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek, nem csak fájdalomcsillapító, hanem gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, ezért különösen hatásosak fejfájás esetén. Az adagolási útmutatót minden esetben figyelembe kell venni, és lehetőleg ne alkalmazzunk többféle fájdalomcsillapítót ezzel egy időben.