A megelőzés mindig hatékonyabb és célravezetőbb, mint a már kialakult betegségek kezelése. A helyes életmód, az egészséges környezet, a kiegyensúlyozott táplálkozás, a testmozgás az alapja egészségünk megőrzésének.

Az testünk túlélése, alkalmazkodása a külső körülményekhez csak akkor lehetséges, ha immunrendszerünknek minden erőforrás a rendelkezésére áll, hogy megújulni, erősödni, időben reagálni tudjon a környezet kihívásaira. Számos természetes lehetőség van arra, hogy ezt a folyamatot támogassuk különböző gyógynövényekkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal. A gyógynövények, gyógyteák hatásosságát a helyes elkészítési móddal nagymértékben tudjuk növelni. Ehhez állítottunk össze egy rövid útmutatót:

A tea készítéséhez használt víz minősége:

A víz az egyik legfontosabb tényező a teakészítésnél. A víz nem egyszerűen csak oldószer, hanem információ közvetítő közeg is egyben. A csapvizet a tisztítás során vegyszerekkel kezelik fertőtlenítés céljából, ezért olyan oxidáló hatású anyag lehet benne, ami a gyógynövények hatóanyagainak egy részét tönkreteszi. Az ásványvizek tiszták, de sok oldott ásványi sót tartalmaznak, amelyek olyan komplex vegyületeket képeznek, a kioldódó hatóanyagokkal melyek nem tudnak felszívódni, vagy hasznosulni a szervezetben. Ha ásványvizet használunk mégis a teakészítéshez, érdemes megnézni az ásványi só tartalmát, és olyant választani, amiben minél kevesebb oldott anyag van. Legjobb, ha sikerül tiszta forrásvizet találni és abból készíteni a teát.

A víz forralása:

A víz információtároló és közvetítő tulajdonsága a legjobban akkor tud érvényesülni, ha melegítés, forralás nyílt lángon-tűzön történik. Az elektromos vízforraló és a mikrohullámú sütő a víz belső szerkezetét átrendezi és összezavarja.

Az edény, amiben a tea készül:

Ne használjunk fém, vagy teflonbevonatú edényt a teakészítéshez. A gyógynövények hatóanyagai és a forró víz sok szennyező anyagot kioldhat az edények anyagából, amire igazán nincs szüksége a szervezetünknek.  Üveg, porcelán, vagy sértetlen zománcozott felületű edényben készüljön a tea.

Főzés, forrázás, áztatás:

A gyógynövény tulajdonságaitól függ, hogy melyik eljárás alkalmazható.

A gyökerekből, fás szárakból főzéssel készül tea. A vizet felforraljuk, beletesszük a szükséges mennyiségű gyógynövényt és 10-15 percig még kis lángon lefedve forraljuk, kihűlésig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Levelekből, virágokból forrázással készül tea. Egy porcelán vagy üveg csészébe kerüljön a szükséges mennyiségű gyógynövény. A vizet felforraljuk és forrón ráöntjük, lefedve állni hagyjuk 15 percig, majd szűrjük.

A hőérzékeny hatóanyagokat tartalmazó növényekből szobahőmérsékleten történő áztatással vonjuk ki a hatóanyagot. Este egy üveg vagy zománcozott edénybe beletesszük a szükséges mennyiségű gyógyfüvet és vizet öntünk rá. Általában 12 óra áztatás szükséges ahhoz, hogy elegendő hatóanyag oldódjon ki. Reggel lehet leszűrni.

A szűréshez ne használjunk fémszálas szűrőt, mert ebből is oldódhat ki szennyező anyag, ami csökkenti a gyógynövények hatását.

És végül a gyógyteák fogyasztása:

Teremtsünk megfelelő csendes, nyugodt hangulatot, körülményeket. Mindenképpen üljünk le, még egy gyertyát is lehet gyújtani a szépen terített asztalnál. Lassan kortyonként igyuk a teát, közben koncentráljuk a gyógyulásra, arra a hatásra, eredményre, amit a tea fogyasztásával el szeretnénk elérni.