A belső egyensúly megőrzésének alapvető feltétele, hogy létezzen egy határoló felület a külvilág felé. Ez a bőrünk. Érzékel, véd, kiválaszt, szigetel, rendszeresen és gyorsan megújul, változik, alkalmazkodik a külső környezet változásaihoz. Igazán megérdemli, hogy vigyázzunk rá, törődjünk vele.

Hogyan tudunk tenni a legtöbbet a bőrünk épségének megőrzéséért?

Leginkább azzal, ha nem tesszük tönkre azt a természetes védekező réteget, amit a természet alakított ki, számos parányi mikroorganizmussal való szoros együttműködés keretében. Bőrünkön millió baktérium, gomba segít abban, hogy az anyagcsere folyamatok, a párolgás, a kiválasztás és felszívódás, a sav-bázis viszonyok, optimális mértékűek, a szervezetünk mindenkori igényeinek megfelelően alakuljanak. A fertőtlenítő szerek, erősen lúgos vagy savas anyagok, antibiotikumok, ezt a mikroflórát károsítják, felborítva azt az egyensúlyt, amely a bőr védekezőképességét biztosítja.  Lehetőség szerint ne használjunk ilyen szereket. A környezetünk tisztán tartására, fertőtlenítésére lehet illóolajokat (teafa), ecetet használni hígítva, ha más vegyszereket használunk, a bőrt védeni kell gumikesztyűvel. Nyáron az uszodák klórozott, erősen fertőtlenítőszeres vize is felboríthatja bőr természetes egyensúlyát.

A bőr a belső homeosztázis látható fokmérője is. Ha nincs rendben minden a szervezetünkben, az meglátszik a bőr állapotán. Nem szabad megakadályozni azt a folyamatot, hogy a külvilág felé utat törjenek a kiválasztásra szánt anyagok. Ilyenkor jelennek meg a pattanások, gennyes gyulladások. Ezeknek a látványa néha elszomorító, és igyekszünk minden megtenni, hogy ne is látsszon. A belső egyensúly helyreállításával, ezek a folyamatok csillapodnak, a bőr is megszépül. Segíthetjük a bőr regenerálódását a biokémiai ásványi sók közül a következőkkel:

nátrium foszfát (Natrium phosphoricum ) D6 potenciálban a sav-bázis egyensúly helyreállításával ,  szilicium (Silicea) D12 potenciálban a bőr rugalmasságának megőrzésével, a méreganyagok kivezetésével

vas-foszfát (Ferrum Phosphoricum) D12 a gyulladás mérséklésével hat a bőr folyamataira.

Izzadás

A bőr a test hőmérsékletének szabályozásában létfontosságú. Testünk belső hőmérsékletének megőrzését, nyáron a túlmelegedést, párolgással tudja megakadályozni. Az izzadásnak nagyon fontos szerepe van. Nemcsak a hőmérsékletszabályozásban, hanem a bőrön keresztül a méreganyagok kiválasztásában is. Verejtékmirigyek a bőr egész felszínén jelen vannak, de nem egyenletes eloszlásban. Az izzadság gátló szerek ezt a folyamatot akadályozzák meg, megterhelve a nyirokrendszert, mert ebben az esetben a nyirokkeringésnek kell elvezetnie, (ha tudja) a kiválasztásra szánt anyagokat. Lehetőség szerint kerüljük az alumínium sókat tartalmazó izzadtságátló szerek használatát, mert nagyobb mennyiségben, hosszabb időn keresztül alkalmazva az alumínium a bőrön át felszívódik. Ha nem tudja a szervezet eltávolítani, hosszú távon az idegsejteket károsíthatja. Fontos az öltözék, alsónemű természetes anyaga, amely segíti a párolgást. Műszálas anyagokba könnyebben beleizzadunk, mert nem engedi a párolgást. Mesterséges izzadsággátlás helyett inkább tegyük lehetővé a napközbeni többszöri zuhanyozást, vagy ha szükséges váltóruhát, pamut fehérneműt cseréljünk napközben.

Fényvédelem

Különösen a nyár eleji napsütés veszélyes a téli tavaszi hónapok után a fényhez ne szokott bőrünkre. Külsőleg fényvédő krémeket használhatunk, lehetőleg olyant, amely természetes növényi olajokból készül. Belsőleg antioxidáns szerek segítenek a sejtek védelmében: béta karotin, E vitamin, C-vitamin, flavonoidok- piros gyümölcskivonatok.

Bőrbetegségek

Allergia, ekcéma

Ami a bőrön megjelenik az rendszerint valamilyen belső folyamat kivezetése. Megfigyelték, hogy a gyógyulás folyamata bentről kifelé, fentről lefelé és időben visszafelé zajlik. Ha endszeresen visszatérő tünetek vannak, az azt jelenti, hogy újból és újból beindulna egy helyreállítási, gyógyulási folyamat, de nem tud teljesen kifutni. Külsőleg lehet a tüneteket szüntetni, mérsékelni, de amíg a belső kiváltó okot nem tárjuk fel, érdemi javulás nem igazán várható. Belgyógyászati, bőrgyógyászati kivizsgálást, homeopátiás konzultációt érdemes igénybe venni. Megmaradt, régen használt, felírt elsősorban szteroidokat tartalmazó krémeket nem szabad használni.

Gombás , bakteriális folyamatok, szemölcsök

Ezeknek a folyamatoknak akkor enged teret a szervezetünk, ha felborul a természetes egyensúly a velünk együtt élő mikroorganizmusok között. Fontos, hogy erős hatóanyagokat tartalmazó gyógyszereket, krémeket csak előzetes konzultáció, orvosi kivizsgálás után indokolt esetben használjunk. Az életmód, étkezés, megváltoztatásával nagyon sok folyamat helyreállítható, visszanyerhető a bőr épsége.

A Lipótvárosi Patika termékkínálata, melyet a centershop.hu webáruházon keresztül is elérhetnek a vásárlók, a bőrápolás minden területét lefedi és megoldást nyújt a különböző eredetű bőrelváltozásokra.